Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Örökhagyó Zalaszentbalázs

Az Örökhagyó napokat az országos könyvtári napok rendezvénysorozatának részeként indította a könyvtár azzal a céllal, hogy települések és szakmák múltjába pillanthasson bele a látogató régi fotók, dokumentumok, szövegemlékek segítségével. A falvakban megtartott Örökhagyó napokon arra kérjük a települések lakóit, hogy hozzák el régi fotóalbumaikból azokat a képeket, melyen látszik a település, valamilyen régi szokás, viselet, történés. Az így összegyűlt képeket beszkenneljük és közzétesszük mindazzal, amit elmondott róla tulajdonosa, vagy bárki, akinek emlékei vannak arról a megörökített pillanatról.

Zalaszentbalázson 2012. október 2-án szerveztük meg először a programot Uzonyi Dezső polgármester úr,  és Bolla István plébános hathatós segítségével. Ezen a napon sok kép került digitalizálásra a polgármester úr, Gál Istvánné és Horváth Gyula és fotógyűjteményéből. E mellett a szentbalázsi iskolások Bolla István plébánmos úr és Fenyvesi Attila könyvtáros segítségével a mai falut fényképezték. A rendezvényen Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, a program gazdája az örökhagyás digitális formáit és a létrehozandó honlap tervét miutatta be más örökhagyó honlaptartalmakkal példálózva. Eközben megérkeztek a Zalai Hírlap újságírói is, akik szép tudósításban mutatták be a jól sikerült programot. (Az itt látható képek e programon készültek.)

Itt látható gyűjteményünk fő forrása ez a termés volt, de hozzáraktuk a 2007-ben, a KÖZKINCS k2-07-243/NYD07. számú pályázati forrásából megvalósult tartalmakat, melyek Zalaszentbalázs szellemi, természeti és épített értékeit mutatják be. Honlapunk reményeink szerint folyamatosan bővülő helyismereti, helytörténeti adatbázis, melyen nem a legfrisebb adatokra gyűjtésére vállalkozunk, hanem a múlt folyamatos dokumentálásának lehetőségét adjuk meg a falu lakosságának. Ezzel az idősebb szentbalázsiak örökül hagyhatják emlékeik mozaikdarabjait gyermekeiknek, unokáiknak, és az eljövendő összes nemzedéknek a régi, fiatalságuk idején volt Zalaszentbalázsról.

Régi Szentbalázs

- Gál Istvánné fotógyűjteményéből

- Horváth Gyula fotógyűjteményéből

- Uzony Dezső fotógyűjteményéből

Zalaszentbalázs és Börzönce 2012 október 2-án. A szentbalázsi diákok fotói


Insert failed. Could not insert session data.